top of page

Kurs og tester

Oslo Hundeskole avd. Trøndelag
Kennel Mikkilskarfa har et samarbeid med Oslo Hundeskole, og alle valpekjøpere får 10% rabatt på kurs hos dem. Selv deltar jeg årlig på kurs i deres regi, med enten valpekurs, grunnkurs eller hverdagslydighet. Jeg har stort sett med forskjellige hunder, men noen har jeg deltatt på flere kurs med. Jeg sørger også for at fôrverter får deltatt på kurs.

Oslo Hundeskole har dyktige og inspirerende kursholdere, og benytter seg av positiv og belønningsbasert læring. 

De tilbyr flere typer kurs hvor man deltar sammen i gruppe, fra valp til viderekommen, i tillegg til å tilby privattimer og privattimer for problematferd.

Jeg anbefaler og forventer at valpekjøpere deltar på minimum et valpekurs, uansett hvor mange hunder de har hatt tidligere. Dette er fordi valpen har veldig godt av miljøtreningen det gir, og lærer seg å arbeide og holde fokus selv med store forstyrrelser rundt seg. Matmor/matfar opplever også ofte å lære noe nytt, til tross for at de anser seg som "ringrever" fra før;)

Les mer på Oslo Hundeskoles hjemmesider!

OHS_webside_logo.png

NKKs oppdretterskole

Høsten 2016 gjennomførte jeg Oppdretterskolen del 1 og høsten 2017 tok jeg del 2. Kursene består av intensiv teori og noen oppgaver for oss oppdrettere som har meldt oss på, og er veldig lærerikt! Kursene varer ca. 16 timer hver, og er vel verd pengene. Det var dyktige foredragsholdere fra NKK, og et godt arrangert kurs.

Kursbevis Kennel Mikkilskarfa
Kursbevis Kennel Mikkilskarfa

Gjeteranleggstest på reinsdyr

De siste årene har Norsk Lapphundklubb arrangert gjeterannleggstest for lapphundrasene i Lom/Vågå Tamreinlag. Dette har jeg deltatt på med Oahpalas Geallu, Mosco`s Naana og Mikkilskarfas Myra.

 

Det er veldig spennende og lærerikt, og en mektig opplevelse å se over 2000 rein bevege seg på karakteristisk vis. Vi har vært heldige med været de gangene jeg har deltatt, noe som satte en ekstra spiss på opplevelsen.

Det føltes også flott at hundene viste gode takter og instinkter for reingjeting, noe som viser at de iboende gjeteregenskapene er bevart, til tross for at de færreste av oss har noen befatning med reinsdyr i dagliglivet. Jeg kan si at Oahpalas Geallu ikke umiddelbart imponerte med sine "gjeteregenskaper", da hun gikk for "splitt, bjeff og jag" fremfor behersket tilnærming og gjetning langs kantene, og innhenting av utbrutt rein, som f.eks. Mikkilskarfas Myra imponerte med å gjøre. Myra er datter av Naana, som også viste lignende gode egenskaper i sin anleggstest, noe som for meg beviser (muligens på noe tynt grunnlag) at slike egenskaper går i arv. 

Oahpalas Geallus avkom Mikkilskarfas Diva av Vintervidda /Pip er enda ikke testet, men dette planlegges å gjøres våren 2023. Vi får ikke deltatt i 2022 da Pip er paret!

Hundene som skal delta er fortrinnsvis de som planlegges brukt i avl. Hundene bør være over 1.5 år og helst ikke så mye eldre enn 3-4 år. 

I 2023 ønsker jeg også å teste fôrhundene Mikkilskarfas Enya og Mikkilskarfas Fredelige Åse, men det er begrenset antall plasser, så vi får se:)

Miljøtreninger og Ringtreninger/Utstillingstrening

Norsk Lapphundklubb avd. Trøndelag, som er den underavdelingen jeg tilhører, arrangerer månedlig flere miljøtreninger og ringtreninger i parkeringskjelleren under SparKjøp på Sveberg, samt gåtur forskjellige steder i Trondheimsområdet. Jeg har enda ikke fått deltatt på disse treningene etter at de startet opp igjen, men tidligere har vi deltatt på flere ringtreninger både i regi av NLK og andre arrangører, som "Hund&Handler". Det er et godt tilbud som alle medlemmer av NLK kan benytte seg av gratis, mens ikke-medlemmer også er velkomne mot en beskjeden sum. Hos andre arrangører koster det vanligvis en liten sum pr. hund/handler. Sjekk ut facebook og søk på feks. "ringtrening" i området du bor, så vil du raskt finne ut om det er noen tilbud. Alt dette er lavterskeltilbud, og man behøver ingen forkunnskaper, eller "rolig" hund.

 "Vill og gal hund som bare bjeffer" er en super grunn til å dra på nettopp ringtrening og miljøtrening! Det er vinn-vinn, du og hunden din får kanskje lære å samarbeide og slappe av i omgivelser du ikke trodde det var mulig, og samtidig får andre deltakere en ekstra forstyrrelse å øve på å overse. Helt supert for begge parter;)

MH test, Selbu 10.09.17

- Naana og Gelli

En fuktig søndag i september hadde vi fått plass på mentalbeskrivelse hund(MH) i Selbu. Jeg har aldri vært på MH, og synes det var en interessant og spennende opplevelse, både når jeg var observatør på andres hunder, og når jeg gikk testen med mine egne. Det var noe langdrygt for min del, med mye ståing og gåing, men det var verd det selv om jeg ble noe sliten;)

 

Noen forstyrrelsesmomenter må man vel regne med... den ene var at en hannhund hadde markert meget hyppig gjennom hele løypa, som mange hunder lot seg forstyrre av, den andre var selvforskyldt ved at Gelli satt i bilen(som var parkert forholdsvis nært løypa...) og var fornærmet over at Naana fikk ut først, og gav jevnlige uttrykk for det(vanligvis er hun helt stille i bil) mens jeg gikk med Naana... Når Naana bjeffet på kjeledressen feks, svarte jo Gelli "bekreftende" til Naana fra bilen, og kanskje forsterket det Naanas reaksjon på momentet. Lite kunne jeg gjøre med Gelli mens jeg var i løypa med Naana.

 

Det gikk likevel greit, Naana viste seg kanskje litt mer forsiktig enn hva man forventer av rasen, mens Gelli var stabil og tøff i alle situasjoner og imponerte dommeren, bortsett fra på skudd hvor både hun og Naana var skuddberørte, men ikke skuddredde. 

Her finner dere skjemaene til Gelli og Naana, trykk for å se de større!
MH Oahpalas Geallu
MH Oahpalas Geallu
MH Mosco's Naana
MH Mosco's Naana
bottom of page