top of page

¨Dagliglivet

Mesteparten av tiden er hundene bare sammen med familien min, i vårt daglige liv. Samboeren jobber i et entrepenørfirma i tillegg til å drive korngård. Jeg er av helsemessige årsaker ikke i jobb, da jeg har en medfødt bindevevssykdom som har medført funksjonstap og mange operasjoner de siste 7 årene. Sammen har vi en datter født i 2021, og 1-2 hjemmeboende hunder, samt flere fôrhunder.

Mine funksjonsnedsettelser gjør at jeg har glede og nytte av en del hjelpemidler, som gjør at jeg likevel klarer å leve et ganske aktivt liv og får til det meste jeg ønsker. Hundene får trening ved å gå tur mens jeg kjører elektrisk scooter eller å trave foran og trekke mens sykler på spesialsykkel. Nytt av året er at jeg får en knestående piggekjelke som kan brukes både med ski og hjul, som jeg håper vil bli flott for hundene å trene på å trekke. 

Inne er hundene veldig rolige, de viser at sin tydelige av-og-på knapp virker som den skal.

 

De slapper av i fanget eller under sofaen mens vi jobber med noe eller ser på TV, de går løse ute på gården mens jeg kan holde på med noe annet, de leker og sover på plenen mens vi jobber ute, eller de kan sitte på i traktoren. De sier ettertrykkelig fra med bjeffing dersom noen kommer nedover gårdsveien, enten det er til fots eller i et kjøretøy, akkurat som en lapphund skal gjøre. 

Hundene reagerer fint på at vi har fått et barn, og har for lengst innlemmet henne i flokken. 

Rådyrene som beiter på åkrene rundt oss har de for lengst sluttet å bry seg om, men de kan gjerne sitte ved åkerkanten og betrakte dyrene.

Elgkalvene som slo seg ned på plenen vår i sommer prøvde derimot Naana å jage vekk, men det var ikke så lett når elgen snudde og jaget Naana tilbake! Kanskje skulle vi hatt Gelli her da, hun er hakket barskere og mer bestemt;) Ingen skade på noen av dyrene, jeg og Naana fikk til slutt jaget bort jyplingene ved hjelp av teamwork!

Samboeren har fabulert om å prøve å trene opp Naana til elgjakt fra våren av, men vi får vel se. 

Når vi skal bort, er hundene som oftest med i bilen, hvor de trives godt og slapper av. Vi har stor og fin hundehage i tilknytning til huset, her er de som oftest om sommeren og når det ellers ikke passer å ha de med i bil. Er været guffent får de stort sett være løse i gangen, hvor vi avgrenser området deres slik at de ikke føler de må patruljere og passe på hele huset. Da slapper de godt av mens vi er borte. Bur bruker vi kun i bilen, og det synes jeg er unødvendig å bruke inne i huset bortsett fra i helt spesielle situasjoner, som sykdom/nyopererte dyr som må beskyttes fra andre flokkmedlemmer. Mange mener buret er en trygg plass for hunden, og det kan stemme, mange hunder liker "hulen" buret minner om. Men man skal ikke låse hunden inn i et bur, den behøver å veksle på å ligge mykt og hardt, varmt og kaldt. Da er det en mye bedre og mer fleksibel løsning å bruke valpegrinder eller trappegrinder for å avgrense rommet. Hver hund burde ha et visst antall kvadratmeter å boltre seg på i følge Mattilsynets retningslinjer. Dette er gode råd å følge selv for de som har én familiehund!

PDF fra Mattilsynet om hold av hund 

I hverdagen blir det mest korte turer rundt gården eller i nabolaget, og i helgene blir det  lengre turer, gjerne med samboern, svigerfamilien eller venner som skal på tur og ønsker en pels-kompis med seg.

Av og til er det jo gøy både for to og firbente å finne på noe ekstra. Hundene er er veldig lettlærte og kontaktsøkende, og de lærer ting utrolig fort når jeg går inn for å lære de noe. De elsker godbiter, men det fungerer å belønne de med leker også. Derfor prøver jeg å delta på kurs med hundene så ofte det lar seg gjøre, noe som likevel blir alt for sjeldent, spesielt under koronasituasjonen.

Gelli har i sin ungdom vært på flere kurs, både agility, smeller, sporkurs og rallylydighet. Hun kunne nok kommet langt innen nesearbeid og rallylydighet, men agility har hun ikke helt farten for;) 

Naana kom i hus rett før jeg fikk en dårlig helsemessig periode, og hun har dessverre ikke fått prøvd seg i så mye som jeg skulle ønsket. Vi har likevel fått deltatt på kurs i rallylydighet, noe Naana så ut til å like. Ellers tror jeg hun hadde egnet seg svært godt til agility, da hun har god fart og mye spenst!

Fra

bottom of page